Resan 2018

Mia och Per-Arne Accra Ghana


Akut nödsituation 11:e mars 2020.

 Hjälporganisationen Chrildrens Home har köpt en tomt där bygget av deras hus nya har startat upp. Under tiden har de bott i ett halvfärdigt hus som de har fått låna. Nu kan de inte bo kvar där längre, utan måste vara ute senast den 22:e mars.
Regnperioden närmar sig med stormsteg och snart är de föräldralösa barnen på Human Compassion utan hem, inga väggar o inget tak som skyddar dem mot regnet, solen, vinden o mörkret.
Snälla, vi måste alla hjälpas åt nu!
Det finns en plan att bygga ett temporärt hem till barnen av plywood, men till det behövs pengar. Så vi önskar framförallt finansiell hjälp att få upp det temporära hemmet.
Tack på förhand för din medmänsklighet att hjälpa Hiv-sjuka föräldralösa barn.
Per-Arne Ölfvingsson och Mia Julius

Bildalbum 2018

*****  Klicka på en bild, för att visa den större  *****

OBS! De nyaste bilderna är nederst, så du får rulla ner för att se de senaste...


Bilder på Mias resa upplagda innan jag åker...

Bilder på deras husbygge, tagna innan jag kom ner.


Bilder från barnhemmet. Lördag 15/9-2018

Bilder idag (vilodagen). Söndag 16-9-2018.

Bilder runt vårt hotell. Tisdag 18-9-2018.

Min utsikt denna dag, jag låg magsjuk.... Måndag 17-9-2018.

Bilder på husbyggena igen. Onsdag 19-9-2018.

Besök på Cape Coast Slavery Museum. Lördag 19-9-2018.

Bilder från besöket i barnhemmet... Söndag 23-9-2018.

Ett tips. Läs dagboken från idag, innan ni tittar på bilderna.

Besök på bygget idag igen... Måndag 24-9-2018.

Besök på marknaden i Accra centrum Onsdag 26-9-2018.

Bilder på bygget. Tagna av mig själv Fredag 14/-2018.

Idag var vi på Aburi Mountain... Tisdag 25-9-2018.

Dagboken 2018


Onsdagen den 26:e September 2018

Idag var vi på marknaden i centrala Accra. Det var kul men jobbigt. Över 35 grader, inget syre, bilavgaser, alla tutar hela tiden, alla tjattrar hela tiden, alla vill sälja sin pryl.

Det gick åt 1,5 liter vatten och nästan hela förrådet av mitt tålamod. Men det är kul att ha varit där. Shoppade lite också.

Sedan träffade vi föreståndaren för barnhemmet som vi hittat, med de aidssjuka barnen. Hans son skjutsade honom att möta oss här i Taifa. Mia hade samlat in en tusing bland sina arbetskamrater, och Birgitta och jag lade till en tusing. Vi fyllde 2 gasolflaskor (som de hade med sig) med gasol. Köpte nudlar, olja, ris, tvättmedel, tvål osv. De var sååå jäkla glada när de för iväg hem till barnhemmet igen.

Det rörde både Seles och mitt hjärta att kunna göra detta..

Gud bless you, sa dom flera gånger till oss.

Tisdagen den 25:e September 2018

Idag tog Sele med mig till ett ställe som heter Aburi Mountain, en sorts nationalpark, där de har guidade turer bland en jäkla massa olika träd. Stor och små, en del gigantiska. Kanske inte mycket att skriva hem om, men kolla bilderna.

Måndagen den 24:e September 2018

Idag gjorde vi inte många knop. Det var sååå jävla varmt.

Vi var såklart en sväng till bygget, och pisskade de arbetare som inte jobbade ordentligt. Hmmmm. Kanske vi inte gjorde näää. Men vi var där en sväng. Sedan var vi runt och kollade på priser och färger på tak, golv, badrumskakel och pelare osv.

På väg hem gjorde vi som vanligt ett besök på Achimota Mall för att äta. Jag köpte en liten whiskey med för att vi skulle fira att Mia fick jobbet på polisen i Norrköping, som hon sökt.


GRATTIS MIA.....

Söndagen den 23:e September 2018

Dagen började med att vi åkte till den kyrka som Sele gick till när han bodde här. Det är till 90% bara folk som ursprungligen är från Nigeria som Sele, som är i den kyrkan. Det var en upplevelse vill jag lova, jag hade ju föreställt mig att det skulle vara som i Sverige. Tyst, stelt och tråkigt. Med en präst som står och bladdrar tills alla har somnat.

Detta var heeeelt annorlunda, vill jag lova. Vilket drag, musik och sång (gospel). Alla och jag menar då alla stod upp och dansade med musiken.

Det var som att gå på en show i Sverige. Helt Underbart.

 

Efter detta åkte vi till ett ställe som Birgitta hittat på nätet. Ett litet barnhem för barn med aids. Det heter Human Compassion Organisation, och ligger en bit ut på landet utanför Accra.

Det var ett litet ställe som just nu har 10 barn mellan 2 och 10 ungefär. Alla har de aids. Men ni skulle se dem när vi kom, springande glada barn som mötte oss. Lite blyga kanske de små var i början, men sedan kröp de upp i knät på mig.

Oooh vad jag önskar att vi hade vetat om detta barnhem när vi kom till Ghana, de behöver mycket mera hjälp än det andra vi var på.

Så snälla ni därute, gå in på sidan childrenhome.se och lämna ett litet bidrag, eller varför inte bli fadder till just detta lilla barnhem.

De behöver oss verkligen för att överleva. Bromsmedicinen som de får mot aids är inte billig.

Lördagen den 22:e September 2018

Denna dag för vi till Cape Coast för att titta på ett slavmuseum som finns där. 3 timmar dit med taxi 2 timmar där och sedan 3 timmar hem i mörker på Afrikanska landsbygden. Inte att rekomendera för de som har dåligt hjärta eller njurar. Vägarna är såå jäkla dåliga, gasa upp farten, bromsa hårt , dunk dunk, gasa upp igen. Hela tiden.

När vi åkte hem var det 8 stycken poliskontroller på ca 30 min körning. De är så jävla korupta, vill ha 10-20 Ghsedic, varje gång. Skit.

Annars måste jag säga att det var en givande resa. Lite väl jobbig kanske men väldigt nyttig. De som borde se detta är ju inte här givetvis men men.

Jag önskar att alla vita Amerikaner skulle besöka detta. Då kanske de inte vore så jävla kaxiga om "sitt" amerika.

Nu är jag jäkligt trött så nu ska jag sova. Ska upp tidigt och gå till kyrkan med Sele. Ska bli jävla intressant faktiskt. Återkommer imorron...

Fredagen den 21:e September 2018

Idag är det helgdag här i Ghana. De firar att de 1996 blev en demokrati.

Så idag händer inte såå mycket. En tur till bygget kanske.

MEN. Jag måste berätta något härligt för er. Birgitta har hittat en sida på nätet som har verksamhet här i Ghana. Det är en fru och hennes dotter som brinner för att hjälpa barn i Afrika. Gå gärna in på deras sida och titta.

childrenhome.se . Jag tog kontakt med dom och de verkar mycket ärliga och seriösa. Jag skrev och undrade om de hade något runt Accra här, som jag kunde besöka när jag ändå är här.

Det visade sig att de har ett litet ställe, Barnhemmet Human Compassion I Pokuase med ca 15 barn. De kollade med föreståndaren där, och jag var varmt välkommen att hälsa på där på söndag. Ska bli kanoon.

Och vet ni vad..... Detta barnhemmet ligger bara 10 minuter från vårt hotell.

Så nu ska jag dit på söndag för Birgitta och jag ska bli fadderföräldrar för dessa barn...

Torsdagen den 20:e September 2018

Idag hände inte såå mycket. Sele hade mycket att göra med att beställa matreal till bygget. Så jag smet iväg och shoppade lite, Köpte tex. sprit att ta med hem, köpte för 700 Skr. och det gav mig närtan 5 liter sprit. Och finsprit. Riktigt fin whiskey och cognac. Jag är nöjd.

På kvällen åkte vi med Seles kompis Chris till en den baren som min dotter Mia överaska Sele. När hon åkte ner hit utan att Sele visste när hon kom.Hon hade planerat det med Seles bror Inocent, han hämtade henne på flygplatsen och tog henne till baren där Sele play pool med sina vänner.

Vilken överaskning...

sedan åkte vi till en annan bar som de brukade sitta och ta lite kokosnötvatten och blanda med Ginneys. Jag tog en liten flaska Hennessy.

Vi satt där och tittade på alla ungdomar som roade sig.

Jag blev liite full, men bara salongs.

En mycket trevlig kväll med Sele och hans "gamla" vänner här i GHana.

Thats all folks, goodnight.


Onsdagen den 19:e September 2018

Idag var i på bygget igen. Det händer som ni ser lite varje dag nu. Härligt.

Lägg särskilt märke till den fina utsikten som man har från huset åt ett håll, de andra 3 är det ju djungel.

Tisdagen den 18:e September 2018

Idag var jag på en promenad i den "förort" som vi bor i. Såg en hel del saker som man som svensk har svårt att förstå.

Titta på bilderna från idag, så förstår ni nog.

Under eftermiddagen tog vi taxi till vår "Mall" (ungefär som Mirum i Norrköping). Där käkade vi lite, ris o kyckling för min del. Sedan för vi till en barberare som Sele känner sedan gammalt, han skulle klippas och rakas (Sele alltså). När vi sedan kom tillbaka "hem" igen, satte vi oss och tog en wiskey och planerade morgondagen. Då ska vi till husprojektet igen.

Byebye och godnatt och sov gott till er, önskar jag Per-Arne...

Måndagen den 17:e September 2018

Vilken natt. Hela min kropp tömde ur sig allt innehåll inatt, Det tog ca 3 timmar innan det var tomt, och efter det så blir det bättre o bättre faktiskt.

Lite svag är jag, men snart är jag på G igen. Lovar...

Om någon undrar på bilden till vänster, så är det min utsikt idag, taket i mitt rum...

Sele har varit o köpt matreal till bygget, han kom "hem" nyss, Då hade han köpt en görfrän piketröja till mig. Vad gullig han är...

Nu siktar jag på att bli helt bra tills imorron, då har vi mycket att göra igen. Härligt.

Vi höres...

Söndagen den 16:e September 2018

Detta hade vi bestämmt att det skulle bli en lugn dag med vila. Så vi började med ett par öl vid poolen på vårt  hotell. Mmmmmm.

Sedan strosade vi lite på marknaden, för att sedan åka till en mera modern marknad och käka lunch. Efter det vilade vi oss lite för att orka med kvällen.

På kvällen åkte vi till en club där Sele skulle möta några goa vänner. Det var kul att få uppleva det också, men ett jävulskt liv på musiken. Alla skulla ha behövt hörselskydd. Men men, vad står man inte ut med för att få uppleva afrikanska ungdomars kvällar. Jättekul. Se bilder på bildsidan.

När vi sedan kom "hem" igen, så var det ett poolparty här. Ägaren hade hyrt ut till andra människor som ville ha party. Verkligen märkligt, men allt för pengar är ju vad som gäller här. De höll på med otroligt hög musik till halv 2-tiden. Hela sängen vibrerade av basen ju. Hihi.

Lördagen den 15:e September 2018

Denna fina lördag i September, gick min dröm i uppfyllelse. Jag kunde

( med min kära Seles hjälp) ta mig till barnhemmet som så jävla väl

behöver vår hjälp. Det blev en glädjens dag för mig, men också väldigt jobbig i huvet. Mycke intryck att smällta för mig nu efteråt.

Ett jättestort tack till alla ni som var med och hjälpte till så dessa

gåvor kunde överlämnas. Hoppas att ni, genom mina bilder, känner

att ni är delaktiga i detta. Utan ert bidrag hade det aldrig funkat.

Mitt hjärta är alldeles fullt av kärlek just nu, till er till barnen till alla

människor i vår värld...


Torsdagen den 13:e September 2018

Installerar mig på hotell Zircon GH

Adress : 104 Gye Nyame Street, Taifa, Ghana

Telefon : +233 30 243 4016

Koordinater : N 005* 39.725  W 00* 14.839